Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink podle Z. Smutného: Závěr letního přípravného období

Trénink podle Z. Smutného: Závěr letního přípravného období
foto: Martin Symon

Zdeněk Smutný | 10.08.2009 | přečteno: 8590×

Je to neuvěřitelné, jak nám léto strašně rychle ubíhá. Nejlépe to vidíte při plnění tréninkových plánů. Máme za sebou dva objemové cykly zkráceného letního přípravného období a čeká nás třetí a v celoročním pořadí jedenáctý tréninkový cyklus.

Po jeho absolvování tu máme září a tím, sice ještě doufám krásný a teplý, ale přesto jen začátek podzimu. Pro nás hlavně pak závodní období v němž bychom měli prodat to, co jsme stačili do sebe přes léto dostat.

V následujícím přiloženém tréninkovém plánu se již zaměříme jen na postupné, ale výrazné zkvalitňování přípravy i za cenu sníženého objemu a na vyběhávání speciálního tempa. To bude pro nás rozhodující v těchto následujících čtyřech týdnech.

Je opět nesmírně důležité uvědomit si, že tady se trénink už nesmí dřít, ale opravdu jen lechtat a na pocit, sice velmi kvalitně, ale přesto v pohodě, odběhat.

Proto se nestane naprosto nic závažného, když nesplníte přesně plánované objemy, ale dáte svému tělu ten správný impuls ke neustálému zlepšování výkonnosti i menším množstvím odběhaných kilometrů. Přesto je nutné si říct, že nesmí výrazně klesnout objem v obecné vytrvalosti, neboť bychom sice rychle vylétli s formou nahoru, ale ta by měla jen krátké trvání. Pak by následoval prudký sešup a zbytek podzimu i s jeho neuvěřitelně nádhernými až překrásnými závody by pro vás šel nenávratně do háje. A to by, myslím, byla škoda, když jste v potu tváře tvrdě oddřeli celé léto, to takovou zásadní chybou všechno pokazit.

Já mám podzimní závody nesmírně rád, protože mají neuvěřitelné kouzlo a to nejen ty v lesích a přírodě, ale i ty ostatní v jakémkoliv prostředí. Navíc se mi zdá, že v tomto období na nich panuje víc uvolněná atmosféra, než na jaře a v ranném létu, kdy přece jen téměř každý běžec s napětím očekává, co mu přinesla těžká zimní příprava.

Na podzim už až tak o nic nejde, neplní se vesměs žádné limity, nehoní se kvalifikace či případné mistrovství republiky, a proto se fakt běhá lépe a bez psychického svázání pro sportovce hodně těžkým slůvkem „MUSÍM“. Dají se i díky tomu vytvořit skvělé osobní rekordy, které jste možná očekávali někdy dřív, ale nevyšlo to a teď naopak nevycházíte z údivu, jak vám to lítá a čeho jste schopni.

Proto je nutné si pohlídat tento závěrečný cyklus letního přípravného období tak, abyste v něm neudělali závažnou chybu a nechat srovnat své tělo i mysl s plánovanou zátěží a přírodními zákony. Když se je nebudete snažit obejít nebo zlomit, tak vám to potom přinese zcela jistě i očekávané a pro některé až neočekávané, výsledky na závodních tratích. A ten fantastický pocit, kdy vám to samo běží tak, že se vám zdá, že snad přímo letíte, ten opravdu stojí za to a přeji vám, abyste si ho naplno užili. Takže nám vlastně teď už zbývá asi měsíc na dokončení této fáze přípravy.

Úmyslně jsem již v předešlém textu zdůraznil a záměrně to znovu opakuji, nenechte se unést optimálními podmínkami pro trénink a chutí makat až do strhání těla, to jde velmi rychle a o to pomaleji se z toho pak dostává. Zkuste do toho zapojit i svůj rozum a pocity a sledujte sami na sobě, jak se i v tréninku postupně bez nějakého enormního úsilí, zlepšujete. A vychutnávejte si to!!!

Pokud ovšem pojedete dle vzoru mnohonásobného světového rekordmana Davida Bedforda, který kdysi prohlásil: „Jedinou věcí, která mě uspokojuje tak, že mám pocit dobře vykonané práce, je trénink, končící úplným vyčerpáním,“ tak vězte, že to s vámi skončí zle nedobře a o úžasných závodech v kouzelném prostředí podzimní přírody si budete moci jen nechat zdát. V lepším případě se možná i na ně vypravíte podívat a tam se pak pomalu vztekle brouzdat ve spadaném listí a v horším pak sledovat z okna jednotky intenzivní péče, jak pomalu krajina začíná hrát neskutečnými barvami a ukládá se k zimnímu spánku. Přičemž vám k usnutí bude pomáhat kapačka, pomalu dodávající výživu vašemu zničenému organizmu.

Tak tohle všechno nepřeji ani svému největšímu nepříteli, a že jich mám mnoho, natož pak vám, kteří absolvujete trénink podle mých plánů. Proto opravdu dejte na má doporučení a věřte, že budete se svou výkonností na podzim nejen velmi spokojeni, ale možná i mile překvapeni.

Prostudujte si plán a jděte na to.

TRÉNINKOVÝ PLÁN: TRÉNINKOVÝ ROK 2008–2009: PŘÍPRAVNÉ OBDOBÍ – II : CYKLUS – 11 OD: 10. 8. 2009 DO: 6. 9. 2009
Týden pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota neděle
1 výklus 10 km + 10×100 rovinky +posilování celého těla kruhově Změnit cviky

R,R,R,

4×2km

/3min

7:38     R+V

R,R, SBC, R 10×500 (př. 60 s) čas: 1:48 + 1×300m   kopec     R + V 
VOLNO klus 8 km, v tom 3 – 4km prokládané rovinkami 15.8. závody v okolí bydliště nebo R,R,R tempový běh 10km /4:00/km R+V
OV – 20km
2 výklus 10km + 10×100 rovinky +posilování celého těla kruhově Změnit cviky

R,R,R, 2×2km

/3min /7:36 +3×1km

/3min      /3:42       R+V

R,R,SBC,R, Kopec 10×400/mk zpět/ do kopce-rychleji než minulý cyklus R+V VOLNO klus 9km prokládaný rovinkami 22.8. závody v okolí bydliště nebo R,R,R Tempový běh 10km tempo 3:58/km R+V OV – 20km
3 výklus 10km + 10×100 rovinky +posilování celého těla kruhově Změnit cviky

R,R,R

6×1km

/3min

/3:40       R+V

R,R,SBC,R 15×400 (př. 60s) čas: 84 + 1×300m kopec R+V VOLNO klus 10km prokládaný rovinkami 29.8. závody v okolí bydliště nebo R,R,R tempový běh 10km (3:56/km) R+V OV – 20km
4 výklus 8km + 10×100 rovinky +posilování celého těla kruhově Změnit cviky

R,R,R 4–5×1km

/3min       /3:36        R+V

R,R,SBC,R 10×400 (př. 60s) čas: 82 R+V

VOLNO klus 8km prokládaný rovinkami 29.8. závody v okolí bydliště nebo R,R,R 3×2km/3min /7:30     R+V 
OV – 18km

Vysvětlivky zkratek : Začátek tréninku : R,R,SBC,R – to znamená : Rozcvičení; Rozklusání – 2 km, SBC – speciální běžecké cvičení jen 5×40m liftink, zakopávání, skipink, předkopávání, poskoky z kotníků; Rovinky – 6×100m na rozběhání, postupně zrychlované

Konec tréninku : R + V – to znamená : Rovinky – 4×100 na uvolnění, Vyklusání – 2 km


Bližší informace k tréninku je možné opět získat na mojí adrese: smutzd@seznam.cz