Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
jm1 25.02.2015 15:52:08
>> EdCable, 24. 02. 2015 21:28:01
Nemám rad debaty, kde se rozebírá, jak nějaký blogger chápe (eventualne nechápe – viz spoludebater) odborný článek, který z diskutujících skoro nikdo nečetl.
Pally 07.03.2015 11:32:03
otazka: ked uvarim nejake strukoviny(lusteniny), tak co a kolko v nich ostane? resp. co sa z nich vyvari do vody? (zaujimaju ma hlavne fytaty a potom dalej bielkoviny a mineraly.. popripade sacharidy)… vdaka za odpovede
rudo 07.03.2015 21:06:53
>> Pally, 07. 03. 2015 11:32:03
odpoved nemam ale mam otazku:
pred varenim to namacas a vodu vylievas?
fazulu niekdy aj 2–3 dni a vodu vymienam casto,
pri soske to staci par hodin a vyment vodu
ked varim tak ako to zovre tak to este raz vylejem a preplachnem, umyjem hrnec z tej usadej peny a zacnem varit odznova v cisej vode
a fazula sa nema solit pri vareni, sol brani zmeknutiu fazule
Pally 07.03.2015 22:09:44
>> rudo, 07. 03. 2015 21:06:53
diky diky, vacsinou to dam do vody den pred varenim a vodu potom vylejem.. a aj pri vareni menim vodu… potom uvarenu hodim do zeleninovo-mesoveho vyvaru… ja len ci tam vobec este ostanu nejake bielkoviny a mineraly alebo to uz je len taky balast…
rudo 07.03.2015 22:15:03
>> Pally, 07. 03. 2015 22:09:44
ostanu, pre mna ide o tu vlakninu, v tej to je schovane
do vody sa vyluhuju si len tie toxicke latky a aked sa aj vyplavy nejaky jednoduchy cukor, nuz o to melpsie
to je jako ked varis maso vo vode, tiez nemas strach ze sa vyplavia bielkoviny
Pally 07.03.2015 22:20:02
>> rudo, 07. 03. 2015 22:15:03
no super, diky…
a taka pohanka je na tom ako? ked do toho strukovino-zelenino-mesoveho vyvaru dam aj trochu pohankovych halusiek tak to pokazim alebo v pohode? trochu viac sacharidov mi nevadi
rudo 07.03.2015 22:45:47
>> Pally, 07. 03. 2015 22:20:02
hm tak neviem co sa pytas
ak ti nevadia sacharidy, tak pohanka je OK
Pally 07.03.2015 22:55:51
>> rudo, 07. 03. 2015 22:45:47
no dam si max 30–40 gr., len som nevedel ci to nejak nepokazi (fytaty) a ci to ma nejaky pozitivny vplyv
rudo 07.03.2015 23:00:45
>> Pally, 07. 03. 2015 22:55:51
ak jedavas obilie, tak pohanka je najlepsia volba
Pally 07.03.2015 23:03:46
>> rudo, 07. 03. 2015 23:00:45
snazim sa nejest, ale obcas mam chut na bryndzove halusky, takze jedine z pohankovej muky tak ok, vdaka, dozvedel som sa vsetko co som chcel
Brutto 09.03.2015 08:26:02
>> rudo, 07. 03. 2015 23:00:45
Pohanka nie je obilie ale kvetina nie? Ci?
rudo 09.03.2015 08:35:52
>> Brutto, 09. 03. 2015 08:26:02
a na MDZ si neprepadol? ak si priniesol balik pohanky…
kazde obilie je rastlina
neviem jako sa to zaraduje botanicky ale stravovaco sa to bere ako bezlepkove obilie
Brutto 09.03.2015 08:55:15
>> rudo, 09. 03. 2015 08:35:52
Neprepadol, tam som bol poctivy a priniesol ruze. Z pohanky som si spravil az vecer palacinky. Ja len kvoli tomu, ze sa mi zda ze som to niekde cital, ze to je klasicky kvet ako sedmokraska a tak, proste nie obilie. Tiez som neni botanik :)
jm1 09.03.2015 09:41:17
>> Brutto, 09. 03. 2015 08:26:02
>> rudo, 09. 03. 2015 08:35:52
Kvetina (dvoudelozna pseudoobilnina):
Obili (jednodelozna rostlina, lipnicovite):
rudo 09.03.2015 10:35:21
pohankova kasa sa vola v rusku GRECKA, je to kazde rano zaklad stravy naproklad medzi horolezcami
davidof 24.03.2015 08:01:00
Zajímavý rozhovor – že by se skutečně začínalo něco dít? http://www.lidovky.cz/…kultura.aspx?…
rudo 24.03.2015 11:08:52
>> davidof, 24. 03. 2015 08:01:00
fakt dobry
Bratislava
rudo 10.04.2015 10:31:38
>> ivan99, 10. 04. 2015 09:53:32
super clanok pekne vsetko zhrnute
povinne citanie a maturitna otazka
České Budějovice
PaKo 16.04.2015 14:01:44
Chtěl bych se zeptat, jak je na tom z hlediska NSS:
- červená řepa, peču si ji v troubě. Je dost sladká, ale jinak jsem na ní četl samé pozitivní věci, tak by mě zajímalo, jestli tam není nějaké skryté NSS nebezpečí
- rajčata solená a sušená – pozor, ne v oleji!
Díky, PaKo
Brutto 16.04.2015 14:49:32
>> PaKo, 16. 04. 2015 14:01:44
100 g cervenej repy uvarenej/pecenej ma B/T/S – 2/0/10 g, takze je uplne v pohode. Ja si ju takisto peciem a zjem minimalne jednu za tyzden. Nahovaram si ze to ma pozitivny vplyv na prenos kysliku v krvi :) V NSS je uplne v pohode (pozor, nehovorime o cvikle, ktora je v poharoch nakladana, tu si niekedy z nudze tiez dam, ale alibisticky ju premyvam v sitku :)) K rajcinam sa vyjadrit neviem, ale myslim, ze vsetko susene ovocie je cukrovejsie ako cerstve, nakolko toho v pomere zjes ovela viac.
České Budějovice
PaKo 16.04.2015 18:44:19
>> Brutto, 16. 04. 2015 14:49:32
Jednu za týden? Já si dávám k obědu nebo k večeři tři, a to i víckrát za týden
davidof 16.04.2015 19:47:54
>> PaKo, 16. 04. 2015 18:44:19 Pozor, ja mám pocit ze tam je nějaká kyselina (stavelová?) a kvůli ni se velké množství nedoporučuje. Ale dopor. dávku nevím.
Brutto 16.04.2015 19:59:11
Tak nejak. Ako aj napriklad baby spenat a podobne. Su ro stavely. Treba googlit oxalates, pod tym pojmom sa da vela najst.
České Budějovice
PaKo 16.04.2015 20:51:20
>> davidof, 16. 04. 2015 19:47:54
>> Brutto, 16. 04. 2015 19:59:11
Ano, o šťavelanech a oxalátových krystalech mám načteno dost, měl jsem vloni nějaké zdravotní problémy a šťavelany byly jedna z možných příčin.
Spíš mě to zajímalo čistě z hlediska NSS, protože chuťově je fakt dost sladká.
rudo 17.04.2015 00:09:18
>> PaKo, 16. 04. 2015 20:51:20
IMHO : kazda tepelna uprava a pecenie zvalst kedze extra vysoke aj Celzie aj Fahrenhaity
sa meni vlaknina na cukor a aj skrob sa stiepi na jednoduche cukry
takz epreto sa jednak uvolni chut teda zrazu citis to fruktozu v otm
fruktoza je sladka chut
a jednak ztracas vlakninu a pridavas jednoduche cukry
ale surovu len svine zeru
České Budějovice
PaKo 17.04.2015 05:58:46
>> rudo, 17. 04. 2015 00:09:18
Já mám rád i syrovou, to mi neva, ale někde jsem četl, že tepelná úprava zvyšuje využitelnost všech těch dobrých věcí, které řepa obsahuje. Ta tepelná úprava tam byla zmíněná speciálně v souvislosti právě s řepou.
davidof 17.04.2015 08:23:56
pečená řepa 12,5% sach., z toho 9% cukrů. S kozím sýrem, rukolou a oliv. olejem to je lahůdka, takže když toho nesním půl kila…
rudo 17.04.2015 09:36:25
>> PaKo, 17. 04. 2015 05:58:46
ja som neni proti
len vysvetlujem preco chuti sladko
České Budějovice
PaKo 17.04.2015 11:07:40
>> rudo, 17. 04. 2015 09:36:25
Jasně, rozumím.
>> davidof, 17. 04. 2015 08:23:56
Aaaaaaaaaach …
Díky všem, PaKo
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.