Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink podle Z. Smutného: Tréninkové soustředění

Trénink podle Z. Smutného: Tréninkové soustředění
foto: archív behej.com (ilustrační foto)

Zdeněk Smutný | 20.07.2009 | přečteno: 10769×

Je léto. Někteří z nás plánují pravidelný letní výcvikový tábor. Nedá mi to, abych se k tomu také trochu nevyjádřil. Nejdříve je třeba si ujasnit, čeho tímto koncentrovaným zaměřením na běžecký trénink ve velmi krátkém časovém úseku chcete dosáhnout.

Pochybuji, že si většina z nás bude moci dovolit vyrazit na vysokohorské soustředění, které aby mělo správný účinek, zejména změny v červeném krevním obraze, musí trvat minimálně kolem čtyř týdnů, a to ještě nesmí být v zimě, kdy se tento nejvíce žádoucí efekt zpravidla nedostavuje. Tohle se nás asi vesměs netýká, a tak se spíš budu věnovat tomu, co jsme schopni obětovat ze své dovolené a zvládnout bez větších časových problémů.

Tady se nejvíce využívá možnost týdenního kempu. Ať už na horách, kde jsme si řekli, že se touto délkou pobytu ztrácí největší efekt, ale zase je to přínosné z jiného pohledu nebo kdekoliv v dostačujících tréninkových, ubytovacích a stravovacích podmínkách.

Nejrozumnější je samozřejmě pobyt v přírodě, ale přece jen není úplně ideální prožít třeba současné deštivé léto někde pod stanem a celý týden se pohybovat v mokrých či vlhkých věcech, o základní hygieně ani nemluvím. Přičemž o teplé sprše, podle mne docela nutné součásti prvotní regenerace po tréninkovém zatížení, si můžete nechat jen zdát. Tady bych si dovolil tvrdit, že si místo formy přivezete domů akorát nachlazení, to v lepším případě. O horším se raději nebudu ani zmiňovat, abych vás třeba neodradil, protože plně, jako bývalý skaut, chápu, že tohle k létu patří a někteří z vás se na tu romantiku těší celý rok. Pak tam ovšem nejezděte dvoufázově trénovat, ale odpočinout si a pobavit se s partou kamarádů.

Pro trénink si tedy určitě zajistěte pobyt minimálně na chatě s kompletním příslušenstvím a vybavením.

Abych pravdu řekl, v tak krátkém časovém úseku, jako je sedm dní, se stejně nedá nic moc udělat, ale dá se hodně pokazit. Nejhorší je euforie z jiného prostředí a nadšení z kolektivu, se kterým jedete na výcvikový tábor. Tam se totiž hned od začátku všichni plni emocí vrhnou na trénink a neštěstí je hotovo.

První den jste nadšeni, jak vám to jde. Druhý ještě relativně v pohodě zvládnete, ale už jsou znatelné problémy. Třetí z hecu v partě oddřete a máte zaděláno na kompletně „zrychtovaný“ zbytek letního přípravného období. Další dny se už budete ploužit jako mátohy, pokud nebudete mít ještě nějaké jiné zdravotní problémy plynoucí z nárazového přetížení jak pohybového, tak oběhového aparátu.

V podstatě by se dalo říct, že po takto odmakaných třech dvoufázových dnech by pro vás bylo nejlepší zbytek pobytu věnovat celkové regeneraci a případně i léčbě následků vaší nerozvážnosti. Možná by bylo lepší si potom tak trochu jinak, než jste si představovali, užít dovolené a dát se jakž takž dohromady před návratem domů.

Nedej Bože, pokud jste si tohle soustředění naplánovali delší. Jestliže byste zuby nehty pokračovali v tréninku tímto způsobem ještě nějaký ten den a přežili to v relativním zdraví, tak to už by opravdu v závěru bylo jen na zdravotní procházky do nejbližšího stánku s občerstvením nebo hostince s dobře vychlazeným pivem a buřty s cibulí.

Je nutné se vždy před tím zamyslet. Připravit si správný plán, respektující všechny základy zatížení a regenerace a podle vlastních pocitů a stavu si pak na místě zátěž upravovat.
Podstatné je uvědomit si, že je také nutná adaptační fáze v začátku jakéhokoliv pobytu, zaměřeném na vícefázové trénování a také že nejste stroje, ale lidé z masa a kostí, kteří potřebují ke svému pohybu a regeneraci zcela jiné zdroje, než olej, benzín či naftu.

Teď namítnete, že pak nemá cenu nějaké krátkodobé soustředění v podstatě dělat. Nemáte pravdu. Určitě to má svůj přínos. Když už třeba ne pro rozvoj trénovanosti, tak zcela určitě psychologický. V každém případě si musíte uvědomit, že pokud se bez ohledu na mé předchozí varování do takové akce vrhnete a navíc již třeba už léta podobným stylem absolvujete tento systém totální likvidace, potom počítejte s dost značným útlumem a až pak s možným nárůstem formy.

Pokud ovšem provedete správně regenerační fázi po takovémto soustředění. Tedy ne, že si hodíte nohy na stůl a budete čekat s tím, že když jste tak dřeli, tak to sakra přece musí přijít. To ani omylem. Vy musíte jít sportovní formě naproti správně voleným zatížením, které by vám mělo pomoci se vymanit z toho srabu, do kterého jste se většinou vlastním přičiněním dostali.

Tak tedy rozhodně se nenechte odradit mými poněkud katastrofickými pohledy a klidně vyrazte na soustředění, jen si vezměte něco z mých doporučení k srdci a uvidíte, že z celé takovéto akce budete mít nejen lepší pocit, ale také bezesporu větší užitek.

Na závěr bych rád řekl těm, co mají zájem připojit se k mojí tréninkové skupině, líbí se jim náš systém tréninku a zejména se nebojí závodit, že je rádi mezi sebou přivítáme. Nemusí být nutně z nejbližšího okolí, i když je samozřejmě lepší, když vás vidím vícekrát, než jen někdy na závodech. Určitě naváži tréninkovou spolupráci i se ženami, které stejně v naší partě převažují, pokud se toho nebudou bát a budou chtít něco dokázat.

Bližší informace je možné opět získat na mojí adrese: smutzd@seznam.cz

 

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 23.07.2009 08:12:39

ahoj, jsko obvykle dobrý článek a pravda, od třetího dne se všichni všude plouží, ale ta parta lidí dělá hodně. námět na další – co takhle trénink na dovče, u moře – specifika toho atd… dát se dohromady na nejbližší závody apod.
já u moře vyrážím obvykle ráno ještě před tou švédskostolovou snídaní, všude ticho a ještě ne horko, paráda a sem tam nějaký běžec – určitě mají i další lidé své zkušenosti

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...

administrator 03.04.2010 13:32:59

Je léto. Někteří z nás plánují pravidelný letní výcvikový tábor. Nedá mi to, abych se k tomu také trochu nevyjádřil. Nejdříve je třeba si ujasnit, čeho tímto koncentrovaným zaměřením na běžecký trénink ve velmi krátkém časovém úseku chcete dosáhnout.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.