Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink podle Z. Smutného: Návrat k tréninku po nemoci

Trénink podle Z. Smutného: Návrat k tréninku po nemoci
foto: archiv behy.cz

Zdeněk Smutný | 03.08.2009 | přečteno: 16941×

Zřejmě jsem si k tomuto tématu nevybral zrovna nejvhodnější období, protože teď by nemocí mělo být proti zimě a jarním či podzimním plískanicím, případně chřipkovým epidemiím, mnohem méně, ale já si myslím, že připomenout alespoň základní zásady není nikdy na škodu. Zejména když to všichni, mě nevyjímaje, neuvěřitelně podceňujeme.

Pak už je pozdě si nadávat, když místo týdne se nám léčení protáhne na celý měsíc a můžeme začínat téměř od nuly.

Vraťme se tedy k tomu podstatnému. Záleží, jakou nemoc jsme „lapili“. Pokud je to běžné nachlazení a k tomu případně i silná rýma, doporučuji opravdu na těch pár dní vysadit a nechat tělu, které je už beztak oslabené zatížením v práci a pak i tréninkem, proto také nemoci lehčeji chytnete, vydechnout. Nic nehleďte na nesmyslná rčení, že léčení rýmy trvá týden a neléčená proběhne za sedm dní. Nikdy žádné, byť i sebelehčí onemocnění nepodceňujte, neboť se z něho může vyklubat tak závažný problém, který vás může nejen navždy vyřadit z aktivního sportování, ale také i ohrozit na životě.

I z hloupé rýmy mohou vzniknout těžká srdeční onemocnění, z chřipek a nachlazení ještě i horší věci, končící někdy úmrtím. Nechci vás zbytečně strašit, proto ponechávám na vašem zvážení, jestli si při banální nemoci odpočinete a vyléčíte ji, nebo budete zuby nehty trénovat dál a pak si také značně zhoršený průběh zdravotní indispozice potáhnete na zádech s sebou třeba několik měsíců. Tím též pravděpodobně zahodíte celou dlouhou přípravu a zrušíte si nastávající sezónu. O těžších nemocích vůbec nebudu diskutovat. Tam je to jednoznačně na rozhodnutí lékaře a případně i na hospitalizaci v nemocnici a až pak po kontrolních testech a průběhu celého problému se na doporučení doktorů můžete vrátit k běhání.

Co tedy ale dělat u těch lehčích onemocněních. Pokud dostanete antibiotika, zase není o čem se bavit. Ty se musí dobrat a nechat tělo v klidu ještě minimálně týden a případně si pak nechat udělat alespoň kontrolu krve. Pakliže bude vše v pořádku, teprve potom se můžete postupně zapojit do zátěže, a to podobně volným způsobem, který vám teď popíši pro návrat do tréninku po obyčejných nachlazeních.

I zde je nutné ho doléčit a až teprve potom je možné začít s tréninkem. Uvědomte si, že tělo muselo bojovat se zákeřnými viry či nějakými jinými bestiemi, co chtějí na náš úkor přežít a je značně oslabené. Pokud se opět vrhnete do plného zatížení, dá se předpokládat, že se buďto nemoc vrátí, nebo si rozhodíte přípravu tak, že ji už pak nedáte dohromady. Já doporučuji první týden po vyléčení jen pozvolna začít klusat a případně doplnit trénink nějakými rovinkami s postupným zvedáním kilometráže ke konci týdne. Dalších sedm dní pak už najet na vlastní tréninkový plán s tím, že jej snížíte co do objemu i kvality. Až následující týden, pokud vše probíhá v pořádku a jste zdraví, bych zkusil absolvovat kompletní a plné zatížení. I tak je nutné se ještě sledovat a případně ihned při jakémkoliv náznaku potíží ubrat nebo trénink dokonce přerušit. Takto se pak dá předpokládat, že se do všeho rychle dostanete a sezóna se dá klidně zachránit.

Už slyším vaše řeči a údiv nad dobou, jak dlouho by podle mě trvat přiblížení se původnímu běžnému tréninkovému zatížení, ale vězte, že existuje jen pár výjimek, které si nachlazení vyléčí tak, že s ním odběhnou půlmaraton, při tom se vypotí a do cíle doběhnou relativně zdraví. I takové znám. Jen si nejsem jist, zda se to v jejich těle všechno nesečte a pak to jednou nevypukne takovým způsobem, že se zbytek života budou otravovat s nejrůznějšími neduhy.

Já jsem toho zářným příkladem, a proto bych doporučoval všem nebrat toto mé varování na lehkou váhu. Věřte, že vám toho zase tolik neuteče a po nějakém týdnu budete na stejné úrovni a v pořádku, než když si budete myslet, že nemoc porazíte silnou vůlí a ona vám pak dokáže, že jste neměli pravdu a zamete vám nejen s běháním, ale i třeba přetočí celý váš dosavadní život do takové smyčky, že nebude vycházet z údivu.

To už vůbec nemluvím o možnosti, že se stanete trvalým pokusným a výzkumným králíkem různých lékařských kapacit, které na vás budou zjišťovat, co všechno dokáže banální nemoc s lidským tělem provést. A rozhodně nečekejte, že vás nějak rychle dají dohromady. To už se raději z opatrnosti ani nezmiňuji o tom, že byste se nějakým jejich nedopatřením dostali i do původního stavu. Oni zázraky nedělají. Od toho by tu měl být někdo jiný, ale asi nestíhá.

Tak se nad tím zamyslete a zvažte, co je rozumnější. Myslím, že každý logicky uvažující člověk si vybere tu správnou cestu.

Pak je tu ještě jedna možnost, jak si pomoci při lehkých nachlazeních. Jenže tam se musíte docela dobře znát a už zavčas jen při náznacích toho, že se o vás něco pokouší, se tomu snažit zabránit. Tady rozhodují minuty a dá se tak mnohému předejít. Existují na to různé postupy a zaručené metody babiček a já nevím čeho a koho ještě. Přesto to opravdu funguje a poslední léta to relativně úspěšně využívám.

Zkombinoval jsem řadu různých věcí dohromady. Nicméně se vám to tu neodvažuji nejen popsat, ale ani navrhnout k použití, abych nebyl označen za šarlatána a případně také, abych někomu vážně neublížil. Takže si bohužel svoji cestu na obranu budete muset najít sami. Ale určitě existuje. Celkem se mi daří to praktikovat již posledních 7 let. I ústně ji rád předávám, jen nevím, jestli to zabírá i na někoho jiného nebo jen na mne. Je ovšem možné, že si to jen namlouvám anebo mám prostě štěstí, že na mě nepadlo něco hodně nebezpečně silného.

Tak vám raději přeji, ať se vám tohle všechno raději vyhne a můžete se nerušeně připravovat bez vážnějších komplikací na závodní sezónu.

Bližší informace k tréninku je možné opět získat na mojí adrese: smutzd@seznam.cz

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

makys žena 03.08.2009 20:51:03

Nj, todle je určitě všechno pravda, ale já se zrovna podle toho moc neřídim…Zatim mam při přecházení všech nemocí a zranění takzvaně z prdele kliku, nikdy se mi z ničeho nic vážnýho nevyklubalo, když na mě de nějaká telota, rýma atd., tak radči a ni k doktorce nelezu, ještě by mi dignostikovala nějakou nemoc a nařídila čtrnáct dní klid:),prostě běham a ležim a vždycky to za pár dní přejde..jednou se mi podvrt kotník tak, že byl celej zelenej a oteklej že se nevešel do boty, nešlo na něj šlápnout, ale nějak sem to za víkend ledem a mazánim různejch oblbováků proti bolesti rozchodila a dobrý=)..co vidim kolem sebe, jinej by z toho měla dva měsíce sádru.To sou moje zkušenosti, až se mě to nedoléčování jednou nevyplatí tak se dam k poctivejm pacientum a ten běh na pár dní oželim:)Tak všem hodně zdravý!

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 04.08.2009 07:21:11

jo jak se to drív říkalo – Okamžitě Uteč Než Zemřeš:) no k doktorovi taky nelezu, ani s malým mimo prevence, ještě bychom tam něco chytli.
Sebe léčím zásadně sama (ohledně mlaďocha si s mudr. napíšeme nejvýš pár mailů) a dám na signály těla, když na mně něco skočí, pořádně si loknu tekutého kolostra, krk a někdy i nos prostříknu sprejem první pomoci z Aloe Vera – to zastaví i rozjetou rýmu a celé to odezní nebo minimálně přejde rychleji. Kolostrum je hodně drahé, ale i s mlaďochovou imunitou (kdy vrozeně netvoří protilátky a doplňujeme je), jsme se antibiotikům, která tyto děti užívají často i dlouhodobě, několikrát úspěšně vyhnuli. Naštěstí prakticky nemarodím a asi i dost vydržím – závod jsem odpískala prakticky jen jeden, letos na jaře MČR v půlM, když se mi sešel nějaký vir a ještě naražený žebra, abych se trápila na 1:40 a ještě se zadřela na zbytek sezony, to by za to nestálo. Jinak spíše polevím v tréninku (dříve jsem nedělala ani to), ale nevypouštím.

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 04.08.2009 22:28:18

>> Leszczynski, 4. 8. 2009 14:53:56

tak to sde stopro zdaří – záda jsou svině a dysbalance máme všichni, taky jsem se musela bloknout, abych se tím znovu začala intenzivně zabývat – píšu o tom v Runu, budu mít seriál na Longrunu a na podzim na to udělám soustředko – srdečně zvu!
(jak začneš odlehčovat i podvědomě něčemubolavému, hne se to někde jinde ani nevíš jak…)

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Celkem 15200 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:43 (2004)
půlmaraton: 1:29:47 (2002)
maraton: 3:19:46 (2006)

Jarka P žena 06.08.2009 15:51:36

>> Vanda, 4. 8. 2009 22:28:18

Já všechny problémy,týkající se tréninku při nemoci(i nachla­zení)nejprve konzultuji s trenérem.Většinou mi stačí pár dnů úplného volna bez běhání(někdy je to těžké vydržet)a pak lehce začínám-vždy s velkou chutí do tréninku.

administrator 03.04.2010 13:33:00

Zřejmě jsem si k tomuto tématu nevybral zrovna nejvhodnější období, protože teď by nemocí mělo být proti zimě a jarním či podzimním plískanicím, případně chřipkovým epidemiím, mnohem méně, ale já si myslím, že připomenout alespoň základní zásady není nikdy na škodu. Zejména když to všichni, mě nevyjímaje, neuvěřitelně podceňujeme.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.