Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jen vyběhnout: Bez bot to prostě nejde

Jen vyběhnout: Bez bot to prostě nejde
foto: Martin Symon

Mirek Kratochvíl | 23.11.2009 | přečteno: 9426×

Už víme, co bývá motivací začít, jestli se dá během zhubnout a co při běhání jíst. Další otázka, na kterou jsme hledali odpověď, se týká výběru vhodných bot. Co je důležité a co ne? Jsou ty nejdražší boty nejlepší? Nedělá se z toho příliš velká věda?

Lenka: Pamatuji si na své první běžecké boty. Stály nějakých 1300,– po slevě a vlastně ani nevím, zda byly pro běhání určené. Asi ale nebyly úplně špatné, protože mě v nich netrápily ani bolesti zad, ani bolesti kloubů. Běhala jsem v nich snad dva roky. Další boty už byly o něčem jiném – k jejich nákupu jsem se odhodlala až poté, co jsem si nějaké informace nastudovala ve specializovaných běžeckých časopisech a na internetu a ještě si nechala poradit od zkušených běžců. S velkými sportovními řetězci mám špatné zkušenosti, prodavači v nich neumí poradit. Je určitě lepší nakupovat ve specializovaných prodejnách – v Ostravě, kde jsem doma, jedna taková prodejna je… 

Peggy: V tom se vůbec nevyznám. Mám velkou nohu, a tak obvykle musím do pánských bot. Ty jsou ale moc široké. Za rok běhání jsem měla už asi sedm párů a žádné nepadly ideálně.

Josef: Při výběru bot je podle mne nejlepší svěřit se odborníkům. Navštívit specializovanou prodejnu, kde vám otestují nohy a doporučí boty přesně pro váš běžecký styl. Je to nejjednodušší a nejrychlejší. Jen je třeba dát si pozor, aby prodavač byl opravdu odborníkem a ne jen někým, kdo je v prodejně na brigádě.

Jarka: Já se v tom nevyznám. Navíc u nás na Hané je to opravdu tragédie. Žádný specializovaný obchod tady nenajdete. Naposledy jsem si kupovala boty v Brně, ale mám stejně dojem, že mi neporadili úplně správně. Dokonce jsem si je ani nemohla vyzkoušet… 

Hanka: Boty kupuji ve výprodeji. Mám malou nohu a vždy tam něco najdu. Hodně se řídím vzhledem boty, jestli se mi líbí, nebo ne. Samozřejmě respektuji typ boty, to znamená - když plánuji běhat v lese, vybírám v kategorii běžeckých bot do lesa. Značka boty je mi jedno, vždy je to však některá ze známých firem.

Anna: Jo tohle je problém. Prostě nevím. A čím víc se snažím o tom něco dozvědět, tím víc se v tom ztrácím.

Katka: Běhám ve starých teniskách a pokaždé si říkám, že když budu běhat pravidelně, koupím si pořádné boty… A zatím nic. Každý, kdo chce začít běhat, by si měl určitě pořídit pořádné boty, protože ty jsou vedle motivace a chuti běhat to nejdůležitější. Nebála bych se do nich investovat, protože zdraví a klouby máme jen jedny. Zašla bych do specializované prodejny a nechala si poradit. Hlavně bych vybrala lehké boty, které skvěle padnou a nikde nedřou.

Jan: O výběru bot jako alchymii jsem se dočetl možná před rokem. Moje první běžecké boty, ve kterých jsem trénoval a úspěšně odběhl maraton, byly podle této alchymie pro mě naprosto nevhodné. Přitom se mi v nich běhalo tak krásně :-). Určitě je ale dobré, pokud má člověk možnost nechat si poradit třeba ve specializovaném obchodě.

Tonda: Hmm, já jsem chtěl boty, které zvládnou mých 110 kg, takové jsem nenašel, tak jsem si nakonec koupil boty, které jsem si vyhledal podle vašeho „kalkulátoru“. Nemyslím si, že je to věda, je to v pohodě. Člověk nesmí moc řešit prkotiny.


A co zkušenosti vás čtenářů? Jak se s výběrem vhodných bot vyrovnáváte vy? Jak dlouho vám vydrží jeden pár? Máte víc párů, které střídáte, nebo prostě nosíte jedny, dokud je nevyměníte za nové?


Hanka4

Postupně bychom vás chtěli seznámit s autory seriálu. Není možné začít u nikoho jiného než u Hanky, protože právě od ní vzešel prvotní impuls. Běžecké boty obouvá nejen v Praze, ale i ve Vídni a dalších evropských městech a místech, do kterých ji zavedou pracovní povinnosti. Sama sebe považuje za věčnou běžeckou začátečnici. Starost o počítání kalorií, promyšlené stravovací režimy a speciální oděvy už prý má za sebou. Dopracovala se k názoru, že nejdůležitějším článkem řetězu je radost. Takže se při běhu rozhlíží a kochá. K naší velké radosti se umí rozhlížet velice dobře, protože je autorkou mnoha krásných fotografií na našem webu.

Komentáře (Celkem 10)

Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 23.11.2009 12:58:07

Trosku me prekvapuje, kolik bezcu zacatecniku podcenuje spravny vyber obuvi. Pritom si myslim, ze zrovna boty by spolu se sebevzdelavanim mely byt jednou z prvnich a nejvetsich investic do behani, protoze zdravi mame jenom jedno.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Lama žena 23.11.2009 21:07:05

>> EdCable, 23. 11. 2009 12:58:07

Ono je to těžké.
Jsem také začátečník. Dneska jsem dala víc km než obvykle.Co bylo ale nepříjemné zjištění,že mně začaly tlačit boty, myslela jsem že "nedojdu " domů.
Přemýšlela jsem, co budu dělat, abych měla co nejlepší dobré boty.
Člověk do toho rád investuje,ale jak už výše kdosi napsal , může se věřit prodavačům???
Když jsem byla v jednom speciálním běžeckém obchodě , zeptala jsem se prodavače, zda
běhá, tak mi řekl , že on běžec není.
Sice byl milý, ale tak pořád si říkám, zda mi tam dobře poradí , až si přijdu koupit boty.
Nezbývá než věřit.
No a v mém případě koupit běžecké boty o nějaké číslo větší.To jsem v úplných začátcích vůbec nevěděla .

avatar

Marek71 muž 23.11.2009 22:03:40

Behám druhý mesiac, prvé 4 týždne v starých teniskách. Povedal som si, že ak mi to vydrží, po mesiaci si kúpim za odmenu poriadne bežecké boty :-)

Niečo som si naštudoval a napokon som náhodou skončil na webe P.Baběráda. Musím povedať, že jeho prístup na príjemne prekvapil, po tých skúsenostiach s kamennými obchodmi (nebudem radšej menovať). Takže sme si vymenili pár mailov a za týždeň som mal doma nové New Balance. Sedia mi perfektne, behá sa v nich veľmi dobre, nič ma nebolí a netlačí a oproti starým teniskám obrovský rozdiel. Tú investíciu 1.500 KČ rozhodne neľutujem.

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 23.11.2009 23:15:52

>> Lama, 23. 11. 2009 21:07:05

Samozrejme, ze najit dobrou prodejnu a uvedomele prodavace neni vubec lehke, ale to uz je ukazka zajmu o problematiku. Me spise zarazi, jak malo toto bezci vubec resi.
Pritom behem v nevhodne obuvi si muzou oddelat klouby, sila pusobici pri doslapu je az trojnasobek vahy, ted si tyhle udery predstav opakovane po dobu napriklad dvou hodin. Co to asi znamena pro klouby kolena a kycle, obzvlaste pri nejake neresene odchylce v doslapu…
Ja osobne doporucuji nechat si nejdrive vysetrit doslap, nasledne si udelat urcity „predvyber“ podle stranek vyrobcu a potom si primo dane boty vyzkouset v obchode (a potom si je objednat ze zahranici:-)). Napriklad v Praze toto urcite nabizi Triexpert (vcetne rady na miste a moznosti probehnout se v botach na pasu) a CASRI (vcetne moznosti nechat si vytvarovat specialni vlozky, ktere pripadne problemy resi mozna i lepe nez boty).

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 24.11.2009 11:52:30

>> Lama, 23. 11. 2009 21:07:05

Opravdu výběr těžký je. Zkusil jsem několik značek bot a myslím si, že je důležité, vybrat si správné „kopyto“. Každý výrobce má trochu jiný tvar, který se projevuje v celkové konstrukci boty. Svoji značku jsem si už našel – jejich „kopyto“ mi sedí nejlíp (nebudu psát jakou, abych nebyl podezřelý z reklamy – i když po naopak negativní zkušenosti jsem si od nich koupil boty až po deseti letech). Ačkoliv modernizovali základní řadu bot, tak i jejich nová verze mi seděla dobře. Jinak musím říct, že i mé první běžecké boty – které jsem si koupil ad hoc a dokonce správně – byly levnější, přesto svoji funkci plnily dobře. Vlastně to ani nebyly první běžecké boty. Ze začátku jsem běhal v tom, co dům dal – tj. staré boty. Jedny z nich mi na běhání sedly dobře. Až později jsem zjistil, že to byly crossové běžecké boty (které jsem si koupil na normální chození) … ;-)

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 24.11.2009 11:57:38

>> EdCable, 23. 11. 2009 23:15:52

V Triexpertu je to opravdu dobré. Mohu doporučit. Zajímavé bylo, že proměřením dospěli k závěru, že boty, které jsem si kupoval předtím, jsou přesně ty, které potřebuji (neutrální), protože v mém specifickém kroku se zajímavým způsobem vyruší pronace se supinací … :-) Nicméně když už víte, jaké boty potřebujete, můžete je pak už kupovat kdekoliv.

avatar

vecerka muž 24.11.2009 13:25:29

Myslím, že důležitější než boty je správná technika došlapu a běhu jako takového. A tu sebeodpruženější boty nenahradí. Sám jsem na téma jaké boty vedl polemiku s primářem rehabilitačního oddělení naší nemocnice a ten mi k mému překvapení řekl, že pokud budu mít dobrou techniku běhu, můžu běhat klidně i bos. To sice nedělám, ale tréninku techniky běhu, se snažím věnovat mnohem častěji…

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 24.11.2009 17:11:39

>> vecerka, 24. 11. 2009 13:25:29

Spravna bota (vlozka) neni jenom o odpruzeni, to je spousta malickosti v bezeckem kroku a postaveni nohou, castokrat vrozene nebo jiz nenapravitelne.
Ja mam napriklad vysokou nozni klenbu, coz je vrozena dispozice a ma negativni vliv na dopad nohy, protoze je naraz tlumen pouze malou plochou nohy – tomuhle se nevyhnu zlepsenim bezecke techniky, ale prave vhodnou obuvi ci vlozkou, ktera pomuze rozlozit naraz do vetsi plochy chodidla.
A takovych pripadu se da najit hodne – napriklad postaveni nohou do O a do X je dano vzajemnym postavenim kloubu, opravitelne prakticky pouze chirurgickou operaci a opet silne deformuje techniku doslapu.
Miguel Indurain, spickovy cyklista 90. let, ma kratsi jednu nohu (ne chodidlo) nez druhou, opet je to v pripade behu potreba resit nejakou pomuckou.
Co se tyce behu na boso, tak to nejspis „spravnou“ technikou myslel dopad pres spicku, protoze pata neni urcena k tlumeni, ale pouze k lehkemu kontaktu s podlozkou. Ale udrzeni tehle techniky je prece jenom podmineno docela dobrou kondici a pokud dopada clovek pres patu, pak mu opet tlumeni silne chrani zdravi.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Veverka žena 24.11.2009 19:57:48

První běžecké boty jsem koupila ve Sportu kde se mě prodavač pouze zeptal zda běham po silnici, dráze nebo v terénu a běhalo se mi v nich dobře,ale při delších bězích pobolívala kolena. Před koupí druhých už jsem si něco přečetla a zkontrolovala si odpružení, takže se mi běhalo líp :))
Momentálně střídám dvoje z čehož jedny jsou novější. Přibližne po roce (max 1,5 roce) kupuji nové a ty nejstarší vyhodím, takže mám opět dvoje.
K tomu mám jedny o číslo větší, které beru v zimě na silnější ponožku, protože s tenkou se mi v nich nohy pohybovaly a dělaly se puchýře na prstech.
Myslím, že nové si opět koupím na závodě kde mi poradí zkušenější běžci i zasvěcení prodavači.

avatar

Praha

Celkem 21393 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:06 (2015)
půlmaraton: 1:18:50 (2016)
maraton: 2:50:47 (2013)

jsyrovat muž 24.11.2009 22:57:46

Ja jsem si cvicne poprve v zivote zabehl letos pulmaraton – to byl take muj v podstate prvni beh vubec. Hned potom jsem zjistil, ze outdoorove boty se s behem proste nesnesou (strasne jsem si odrel prsty) a hned jsem sel koupit boty bezecke – ve vyberu mi pomohly rady kolegu a hlavne „shoe selector“ na behej.com, v podstate co mi zobrazil, tak z toho co jsem zkousel vse sedelo. Take jsem dbal na dobrou radu a koupil o cislo vetsi boty nez obvykle. O 6 tydnu pozdeji jsem sel koupit uz druhe boty a jeste o pul cisla vetsi. A i tak po ubehnutem maratonu se mi zdaly jeste male.
Moje musi vaha se navic dobre snese i s lehkymi botami, ktere se normalne pouzivaji na zavod, takze ja v nich i trenuju. Jedine co mam problem, je sehnat dobre bezecke boty na zimu, ale zaroven na asfalt.
Pred maratonem jsem si nechal udelat i analyzu doslapu a jen mi to potvrdilo muj vyber, prodavaci na Expu velmi ochotne dopodrobna vysvetlili co potrebuji a to jsem si take koupil. Rozhodne pred koupi doporucuji podivat se do shoe selectoru (nejdulezitejsi kriteria jsou asi doslap, hmotnost, povrch a kilometry) a pri koupi dbat na to, abych si botu dobre vyzkousel – musim se v ni svizne probehnout a nesmi me nikde tlacit, u palcu musim mit dostatecnou rezervu – noha pri behu nabyde na objemu, a pri doslapu musi dobre tlumit. Jakykoliv ne 100% dobry pocit = nebrat.

administrator 03.04.2010 13:33:06

Už víme, co bývá motivací začít, jestli se dá během zhubnout a co při běhání jíst. Další otázka, na kterou jsme hledali odpověď, se týká výběru vhodných bot. Co je důležité a co ne? Jsou ty nejdražší boty nejlepší? Nedělá se z toho příliš velká věda?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.