Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jen vyběhnout: Umíme vyhrát nad leností?

Jen vyběhnout: Umíme vyhrát nad leností?
foto: Martin Symon

Mirek Kratochvíl | 30.11.2009 | přečteno: 10924×

Už víme, co bývá motivací začít, jestli se dá během zhubnout a co při běhání jíst. Víme, nebo občas alespoň tušíme, jaké si na běhání obout boty. Jak to ale udělat, abychom dokázali překonat vlastní lenost, pokud na nás občas zaútočí? Existují nějaké finty?

Lenka: Bojovat s leností už teď nemusím. Když se mi někdy náhodou do běhání nechce, snažím se vybavit ten báječný pocit, který mě čeká po doběhu – spolehlivě zabere. A taky je fajn se nezapomínat odměňovat – sem tam nějakým tím novým běžeckým „tričenkem“ nebo Studentskou pečetí…

Peggy: Jsem docela dobrá v tom, plést si na sebe biče. Ten poslední bude měřit 42 kilometrů a něco. Bylo by hezké běhat jen tak pro radost. Jsem ale stavěná na překonávání met a překážek. Na začátku mého běhání bylo cílem dát desítku. Teď se chystám na maraton v příštím roce. Veřejně jsem svůj cíl vyhlásila a píšu o něm na svém blogu. Kdybych se na to vykašlala, už bych sem nemohla strčit ani nos. Jsou ale i dny, kdy jsem vyčerpaná, smutná a celkově psychicky vydeptaná. Pak hrozba maratonu moc nezabírá. V takových chvílích si opakuji větu, kterou mi kdysi napsala jiná běžkyně: Běhám, protože je lepší, když mě bolí nohy než hlava.

Josef: Lenost u mě vždy byla problém. Nejvíce mi ze začátku pomohlo, že jsem měl jasně daný cíl. Bez přesně vytýčeného cíle bych někdy lenost jen těžko překonával. Momentálně mi nejvíce vyhovuje, že mám daný tréninkový plán a nad tím, jestli poběžím vůbec, nepřemýšlím. Kouknu do plánu, tam je X km v mírném tempu, tedy jdu X km v mírném tempu. Než jsem si na tento systém zvykl, dost často se mi stávalo, že jsem začal přemýšlet a hledat výmluvy, proč zrovna dneska trénink nemůžu absolvovat. A i když bylo venku hnusně a vyloženě se mi nechtělo, stejně jsem vyrazil a ještě nikdy jsem rozhodnutí vyběhnout nelitoval.

Jarka: Pro mě finty neexistují. Jediné, co platilo na mě, bylo vybavit si ten hřejivý pocit, který jsem měla již tolikrát předtím po doběhnutí. Několikrát mě vylákala i nějaká nová hudba, kterou jsem si stáhla na mp3, takže jsem se těšila, až si ji poslechnu.

Hanka: Opravdu jsem zatím nepřišla na to, jak nad leností vyhrát nebo aspoň remizovat. Lidi, kteří mě znají, nevěří, že jsem líná, ale je tomu tak. Nejraději bych proležela celý den v posteli. To, že to dělám jen, když dostanu chřipku, je proto, že nemám problém se pro něco nadchnout. V tu chvíli zapomínám, že jsem líná. Kámen úrazu je, že tohle nadšení mi nevydrží věčně a je brzo střídáno nadšením pro něco dalšího. Takže záležitosti, které vyžadují "nepřerušované " vytrvalejší úsilí jako například běh, jsou problém. Pro běhání se obvykle nadchnu v pravidelných intervalech vždy znovu a znovu, ale také vždy znovu a znovu začínám od píky, protože dosažená fyzička v mezičase bezpečně zmizí.

Anna: Je to prostě o vůli. A taky to chce přijít na to, že ač jsem po celém dni utahaná a nejraději bych jen padla na gauč a už nevstala, když si jdu zaběhat, cítím se pak mnohem líp a odpočatá. Je pravda,  že teď do toho chladu se mi moc nechce. Ale vždycky se snažím nějak pozitivně motivovat. Říkám si, jak jsem skvělá, že tohle dělám. Takže z toho vyplývá: být na sebe tvrdá a hodná zároveň. Tvrdá v tom, že se vykopu ven, a hodná v tom, že se dokážu sama pochválit.

Katka: Lenost je pro mě asi to nejhorší. Občas se mi fakt nechce, ale pak se zamyslím nad tím, proč to vlastně dělám (fyzička, zdraví, dobrá nálada, vysportované tělo) a vyrazím. Pak mám z běhání dobrý pocit, takže jsem vlastně ráda. Taky mi hodně pomáhá, když mě vyhecuje můj „sparingpartner-otec“. Vždycky, když jde běhat on, nedá mi to, abych zůstala doma. No a nakonec mě také dost vyhecuje dobrá muzika, takže stačí, abych si něco pěkného poslechla. To mě nabije energií.

Jan: Pokud se mi několik dní po sobě nepodaří nebo nechce sportovat, představím si sporty v dalším ročním období, které budu chtít dělat. Představím si, jak budu chtít v zimě běhat na běžkách nebo v létě jezdit na kole nebo v kteroukoliv dobu jít na běžecký závod. Abych měl na tyto sporty sílu a výdrž, to je pro mě ta správná motivace k překonání lenosti.

Tonda: U mě to funguje tak, že sleduju své výkony. Mám tabulku a vidím, že to jde, že to tam je, že nejsem na odpis a že to má smysl. Vidím, že první týden jsem s vypětím sil uběhl 3×1 minutu a zbytek jsem odchodil. Teď nemám tabulku u sebe, ale tuším, že jsem šel rychlou chůzí asi 7 minut. Tento týden běhám 4×3 minuty a chůze je 4×5 minut, ale cítím, že už teď mám na víc a proto se těším, až budu běhat 4×4 minuty. Pomalu posouvat limity, to je ta finta.


A co zkušenosti vás čtenářů? Jak s leností bojujete vy? Neporadíte nám nějakou novou fintu?


Josef NevoralDalším ze spoluautorů seriálu je Josef. Ani on není čtenářům behej.com neznámý. Před rokem začal běhat s cílem jednou uběhnout maraton. Nebál se svěřit čtenářům o svém maratonském snu a tento svůj sen také dokázal přeměnit v realitu. Svůj první maraton uběhl po pouhých pěti měsících, přestože před tím vůbec neběhal. Nyní je z něj už zkušený lovec maratonů. Na běhání si nejvíce cení toho, že jej zbavilo nadváhy a že mu pomohlo seznámit se s lidmi, které by jinak těžko poznal. Jak sám říká, neběhá čistě pro radost. Stále se chce zlepšovat a dosahovat lepších časů, takže se považuje spíš za závoďáka než za hobíka.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

zu žena 30.11.2009 09:37:05

To já to nemám srovnaný hlavně v hlavě, děsí mě pomyšlení na kilometry. Běhám léta a pod psa, co s tím. Poraďte, Vy, optimisti.

Motto: zu
avatar

Praha

Celkem 2755 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:45 (1987)
půlmaraton: 2:16:09 (2008)
maraton: 4:48:45 (2004)

anajpo žena 30.11.2009 19:54:48

>> zu, 30. 11. 2009 09:37:05

Ale ono vůbec nejde o kilometry!!!Pobýt v přírodě, běžet po nádherně měkkém mechu, tu zahlédnout bedlu, tu zas dravce nad stromy či vyplašit srnku a pak ta báječná chuť na pivo! Endofirny vítězí a na netřeba úplně pohodovou realitu člověk zapomene…

Motto: Proti narození a ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost :)
avatar

zu žena 01.12.2009 09:42:35

>> anajpo, 30. 11. 2009 19:54:48

Jo, to je pravda, ale taková ta ješitnost, že toho uběhnu více a lépe svazuje. Koukat po okolí je bezva, srnka vyplašila mě, až jsem vyjekla, endorfíny vnímám hlavně pri absťáku, to mi chybí, místo piva dávám přednost vínu.
Díky za odpovědi, všechny Vás zdravím a zamyslím se nad sebou.

Motto: zu
avatar

Praha 2

Celkem 9770 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:34 (2005)
půlmaraton: 1:41:54 (2005)
maraton: 3:45:56 (2005)

Serža muž 01.12.2009 18:18:47

>> anajpo, 30. 11. 2009 19:54:48

nějaký tip na 20km v Praze (aby člověk nekroužil jak čamrda v nějakém pidiparčíku)? bydlím dočista v centru a moc rád bych běhal „po nádherně měkkém mechu, tu zahlédnout bedlu, tu zas dravce nad stromy či vyplašit srnku“…chuť na pivo mám :-) ale běhání je bohužel po asfaltu… :-(

Motto: Per aspera ad astra
avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 01.12.2009 21:47:28

>> Serža, 1. 12. 2009 18:18:47

Asfaltu se sice zcela vyhnout nedá, ale za světla se dá poměrně dlouhý běh zvládnout například v Prokopském údolí a jeho nejbližším okolí. Dvacet kilometrů to sice nebude, aniž by člověk občas někudy neběžel víckrát, ale není to tak zlé.

administrator 03.04.2010 13:33:07

Už víme, co bývá motivací začít, jestli se dá během zhubnout a co při běhání jíst. Víme, nebo občas alespoň tušíme, jaké si na běhání obout boty. Jak to ale udělat, abychom dokázali překonat vlastní lenost, pokud na nás občas zaútočí? Existují nějaké finty?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.